» Elektronica » LED's »Productie van lamp met patroon E27

Een lamp maken met een E27 lamphouder


Ik heb een lamp boven de keukentafel met een bagel-type energiebesparend apparaat erin: vermogen - 24 W, lamphouder - E27.

Zoals de fabrikant (gerespecteerd OSRAM-bedrijf) verzekerde, zal het minstens 15.000 uur meegaan, maar na 1,5 jaar zijn opgebrand. Ik heb de laatste reserve geplaatst. Maar omdat deze lampen behoorlijk kosten (ergens rond de 500 roebel - je bespaart niet genoeg geld), begon ik na te denken hoe ik een LED-lamp kon maken die deze kan vervangen (nu heb ik ringradiatorplaten voor emitter-type LED's, dan doe ik niet was). En toen herinnerde ik me een artikel waarin de auteur energiebesparende E27-lampen opnieuw maakt, met alleen een behuizing met een basis ervan.

Nadat ik dit probleem in de map met tijdschriften had gevonden, begon ik het materiaal te bestuderen en kwam ik tot de volgende conclusie: de gloeilamp die aan het einde van het artikel wordt beschreven, zal niet lang meer werken en zal "afsterven" door degradatie als gevolg van oververhitting.

LED's hebben het hoogste rendement van alle stralingsbronnen. De beste leds hebben bijna 50%. (Ter vergelijking: gloeilampen - 5-8%, halogenen - 10-15%, energiebesparing - tot 25-30%. Daarom zijn krachtige LED's erg heet en tolereren ze geen oververhitting - degradatie begint, d.w.z. de lichtstroom neemt af wanneer de LED werkt bij verhoogde overgangstemperaturen (en de maximale overgangstemperatuur is 60 ° C) elke watt van een krachtige LED er komt één watt thermische energie vrij, en het moet ergens naartoe worden genomen, anders ...

In het artikel verkoopt de auteur krachtige leds rechtstreeks op een bord van met folie bedekt glasvezel, zonder na te denken over warmteafvoer, zonder gebruik te maken van smeltlijm of thermische pasta, en nog meer - een radiator. Aan de andere kant zijn er borden samengesteld volgens het vermogensschema met een stroombeperkende weerstand. Het voegt niets goeds toe aan de algehele temperatuurbalans. Daarom moet een radiator gebruiken om te koelen voor krachtige LED's! (Is het je opgevallen dat ik het alleen over krachtige LED's heb?).

De auteur gebruikt capaciteit voor krachtige LED's in stroomcircuits, wat een negatieve invloed heeft op energiebesparing. Een laagspannings-soldeerbout van 25 W wordt bijvoorbeeld na demontage door een blok van het lichtnet geleid, waardoor we een filmcondensator van 10 μF x 400 V zullen zien. Door de stroom die het van het net verbruikt te meten, zullen we echter zien dat het 0,71 A is, d.w.z. 220 V x 0,71 A = 156 W! Wat moet je dan besparen?


Daarom raad ik je aan om PWM-stuurprogramma's als stroombron te gebruiken. Ze hebben meestal een galvanische isolatie aan de uitgang, bescherming tegen kortsluiting aan de uitgang, open circuit, etc.Het vermogen van dergelijke stuurprogramma's is 1-2,5 W (tenzij het natuurlijk is ontworpen om een ​​groot aantal krachtige LED's of arrays van stroom te voorzien). Veel problemen kunnen worden vermeden bij het gebruik van dergelijke stuurprogramma's.

Op het Bright Angle-forum (Barnaul) was ik ervan overtuigd dat een toename van de LED-chip leidt tot een afname van de verwarming bij dezelfde bedrijfsstroom. Zo zal een 1-W LED (chip 38x38 mil) meer dan 3-W (chip 45x45 mil) opwarmen bij een stroomsterkte van 300 mA.

Het energiebesparende apparaat met de E27-dop lag op het balkon (lof voor de "Plyushkin" dat hij het niet weggooide, hoewel het defect was!). Ze zou echt breken.

Om de leds te koelen heb ik een radiator gebruikt van 50x49x15 mm.

Het heeft 8 vinnen, met zo'n radiator is de oppervlakte ongeveer 200 cm². 30 cm² is voldoende om een ​​watt aan thermische energie af te leiden. Dus zelfs als u de radiator in een cirkel van de binnendiameter van de energiebesparende afdekking (Ø43 mm) neervijlt, is het gebied voldoende om zes krachtige 3-W LED's te koelen die in single-watt-modus werken.
Ik merkte het midden en de stoelen voor de LED's op, evenals de cirkel waarlangs de radiator moet worden gearchiveerd.

Slijper en vijl zagen de radiator tot Ø43 mm (diameter van het deksel).

Voor de lamp heb ik 3-W 3HPD-3 LED's gebruikt met een thermische temperatuur van 4500 K (chip 45x45 mil). Bij kamertemperatuur 24 ° C en een stroomsterkte van 300 mA zal de LED opwarmen tot 40 ° C (de oppervlakte van de gebruikte radiator is 30 cm - informatie van het Bright Angle forum). Daarom is mijn radiator voldoende om 6 van deze LED's te koelen tot de werktemperatuurzone. Met hete lijm heb ik de leds op de plaatsen van de markering op de radiator gelijmd en de montage uitgesteld om te drogen.

Ik heb een gat van Ø3,2 mm in het midden geboord voor het bevestigen van de radiator.

Toen de smeltlijm was opgedroogd, begon ik de leds te solderen. Gebruikte MGTF draad met een doorsnede van 0,17 mm². Om de radiator aan de afdekking te bevestigen, heb ik een afstandsstuk van 6 mm gebruikt - nu steken de leds hun afdekkingen niet uit.

Gemarkeerd "+" op de draden voor latere installatie.

Ik gebruikte de HG-2205B PWM-driver met de volgende kenmerken: Uin = 90-260 VAC, Uout = 10-20 VDC, Iout = 300 mA. Deze driver kan worden aangesloten van 3 tot 6 single-watt LED's die in serie zijn geschakeld.

De driver is zonder behuizing en moet worden beschermd tegen kortsluiting op metalen onderdelen, inclusief de radiator. Na de details uit de energiebesparende ballast te hebben gehaald, gebruikte ik het bord als bescherming van de bestuurder tegen kortsluiting naar de radiator.

Het blijft alleen om de lamp te monteren.

Ik schroefde een lamp in de keuken in plaats van een donut (er waren geen andere cartridges voor E27) en mat de temperatuur op het contactpunt van één LED met een radiator met een multimeter VC9808 +.


Na langdurig gebruik (binnen anderhalf uur) toonde het apparaat 44 ° C, wat een normaal thermisch regime is.

Visueel schijnt de lamp als een gloeilamp van 60-70 watt en verbruikt hij slechts ongeveer 7 watt van het lichtnet.


Deze lamp gaat mee naar het land, omdat ik al lang verlichting op de site wilde maken. En er zijn alle E27-cartridges. Misschien gebruik ik het om zoiets als een zoeklicht te maken, om de parkeerplaats van een auto te verlichten.
10
10
10

Voeg een opmerking toe

  • lachglimlachtxaxaokweet het nietyahoonea
   baaskrabbendwaasjaja-jaagressiefgeheim
   sorrydansdance2dance3pardonhulpdrankjes
   stopvriendengoedgoedfluitjebezwijmdtong
   rookklappencrayverklarenbeledigenddon-t_mentiondownloaden
   hittebooslach1mdavergaderingmoskingnegatief
   not_ipopcornstraffenlezenschrikschriktzoeken
   bespottendankjewelditto_clueUmnikacuutmee eens
   slechtbeeeblack_eyeblum3: oopscheppenverveling
   gecensureerdbeleefdheidgeheim2bedreigenoverwinningyusun_bespectacled
   shokrespektlolvoorgekomenwelkomkrutoyya_za
   ya_dobryihelperne_huliganne_othodifludverbodsluiten
1 commentaar
Stepan
Ik ben niet tegen technische creativiteit, maar de kosten van een standaard, algemeen toegankelijke lamp van 6-7 watt vermogen bedragen niet meer dan 50-100 roebel. Ik zie geen reden om te weigeren.

We raden je aan om te lezen:

Geef het voor de smartphone ...