» Elektronica »Zonnepaneel heliostat + oplader voor gadgets

Zonnepaneel heliostat + gadget oplader

Zonnepaneel heliostat + gadget oplader


Een heliostaat, dit apparaat kan een spiegel (in dit geval het zonnepaneel) roteren om de zonnestralen constant in één richting te richten, ondanks de zichtbare dagelijkse beweging van de zon.

In dit artikel zullen we leren hoe een dergelijk apparaat werkt en hoe het kan worden vervaardigd. Deze heliostaat kan zonne-energie ophopen, die vervolgens kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een mobiele telefoon op te laden.

Gereedschap en materialen:
- Zonnepaneel Offgridtec 5W 12V;
- DC-motor V-TEC 6V Mini 25D met versnelling 177 tpm;
- Verstelbare voedingsmodule;
-USB-micro;
- printplaat;
- Transistor IRFD 110 - 2 stuks;
- Transistor IRFD 9120 - 2 stuks;
Dubbele comparator, DIP-8;
-Metaalfilmweerstanden: 330 kOhm - 4 stuks; 1K -1 stuks; 4.7K - 2 stuks;
- Potentiometers horizontaal, 6 mm, 25 kOhm - 2 stuks;
- Fotoresistor - 2 stuks;
- PCB connector recht, 3-pin;
- PCB connector recht, wit 2-pin - 3 stuks;
-Krimpbuis;
-Fasters;
-Plex;
-Draad;
-Lasersnijder;
-3D-printer;
-Soldeerbout;
- Tang;
-Nippers;
- Joiner's lijm;
- schroevendraaier;
- Thermogun;
-Nozhovka;
- Boor voor metaal;
- 12 V voeding (of 9 V batterij);
-Multimeter;
-Luxmeter (optioneel);

Stap één: Theorie
In de strijd tegen klimaatverandering speelt hernieuwbare energie een onmisbare rol. Een van de voordelen van hernieuwbare energie is dat ze geen broeikasgassen uitstoten. Er zijn veel verschillende hernieuwbare energiebronnen, zoals: zonne-energie, waterkracht, wind, mariene energie (golf en getij), geothermische energie, bio-energie, waterstof. Een energiebron die keer op keer kan worden gebruikt zonder uitputting en afkomstig is van natuurlijke bronnen, wordt beschouwd als duurzame energie. Als slechts één procent van de Sahara-woestijn bedekt is met zonnepanelen, dan is dit voldoende om de hele wereld van elektriciteit te voorzien.

Om de energie die de zon naar de aarde stuurt te gebruiken, moet deze worden omgezet in een andere vorm van energie die gemakkelijker kan worden gebruikt, bijvoorbeeld in elektriciteit.

In een fotovoltaïsche cel wordt zonlicht direct omgezet in elektriciteit.
Een typische fotovoltaïsche cel is gemaakt van een halfgeleidend siliciummateriaal.Dit type zonnecel bestaat typisch uit twee siliciumlagen: I) n-type silicium en II) p-type silicium. Een zonnecel wekt elektriciteit op met zonlicht.


Stap twee: Onderdelen voorbereiden
heliostat_all_3mm_comp_v4.svg
Zahnrad.stl
Snijd alle houten delen met een lasersnijder. Print de versnelling op een 3D-printer. Knip een stuk vezel voor de as (lengte ongeveer 1,6 cm).

Snij twee plastic buizen, één met een diameter van 20 mm en een lengte van 40 mm (voor de as) en de andere met een diameter van 32 mm en een lengte van 2 cm (voor lichtsensoren).Stap drie: Installeer de oplader
Nu moet je de oplader monteren.
Op de tweepolige connector moeten twee draden van 22 centimeter worden gesoldeerd. Isoleer soldeerpunten.Aan de achterkant van het zonnepaneel zit een montagedoos. De tweede uiteinden van de draden zijn bevestigd aan de contacten van het zonnepaneel. Bij installatie is het noodzakelijk om de polariteit in acht te nemen.

Nu moeten we het zonnepaneel aansluiten op de spanningsregelaar en op een USB-oplader.
De USB-kabel heeft vier draden. Twee nodig, zwart en rood. Rood is gesoldeerd op + de uitgang van de spanningsregelaar, zwart op min. Met een extra draad verbinden we het zonnepaneel en de watercontacten van de regelaar.Aangezien de zonnecel 12 V levert en USB-apparaten slechts een nominaal vermogen van 5 V hebben, moet de spanningsregelaar op 5 V worden ingesteld.
Het is noodzakelijk om een ​​stroombron aan te sluiten op de ingangscontacten van de regelaar en de uitgangsspanning te meten. Pas indien nodig de spanning aan tot een waarde van 5 V. met behulp van de stelschroef.Stap vier: PCB
De positie van het zonnepaneel ten opzichte van de zon wordt gemonitord met twee lichtsensoren. De rotatie van het paneel wordt uitgevoerd met behulp van de motor. Regeert het allemaal elektronisch vergoeding. We monteren het bord volgens het schema.


Wanneer alle elektronische componenten op de printplaat zijn gesoldeerd, moet de functionaliteit ervan worden getest. Voor de test heeft u een voeding nodig, een testmotor aangesloten op een 2-pins connector en een schroevendraaier. Het is noodzakelijk om te controleren of de motor draait, of er stroom aan wordt geleverd en of de motor de draairichting verandert.

Zet het bord aan. Neem een ​​schroevendraaier en zet potentiometer R9 in de middelste stand. De motor moet stoppen met draaien. Draai de schroevendraaier in de andere richting om te controleren of het motortandwiel ook in de tegenovergestelde richting draait. Als alles werkt, zet u de potentiometer in de middelste stand en zet u de stroom uit.Stap vijf: lichtsensoren
De heliostaat moet altijd perfect zijn uitgelijnd met de zon om zoveel mogelijk energie te ontvangen. Er is dus een mechanisme nodig om ervoor te zorgen dat de heliostaat altijd naar de zon wordt gedraaid. Aan deze voorwaarde is voldaan met fotoresistoren (of lichtsensoren). Lichtsensoren zijn boven het zonnepaneel gemonteerd. Eerst moet u de twee houten delen verbinden (zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding) en de twee sensoren in de overeenkomstige gaten steken.Plaats vervolgens de gehele lichtsensorhouder in een ronde kunststof buis met een diameter van 32 mm en een lengte van 2 cm Nu moet je de fotoweerstand op het bord aansluiten. Neem drie kabels (elk ongeveer 60 cm lang) en soldeer ze aan de sensorcontacten.


Sensoren worden op het bord aangesloten via een 3-pins connector.Stap zes: motor
Soldeer de 2-pins verbindingskabel aan de motor. De motor wordt in de basisplaat van de heliostaat gestoken. De spanningsregelaar aansluiten op het bord


Zevende stap: montage van het steundeel en het draaimechanisme
Het mechanische deel van de heliostaat bestaat uit een basis in de vorm van een doos waarop een roterende basisplaat is gemonteerd.
Leg de grondplaat voor je neer en zorg ervoor dat het grote gat rechtsboven zit.Lijm de poten in de hoeken van de steun.


Vervolgens moet u de wielen en versnelling op de draaitafel bevestigen. De gebruikte assen zijn draad.
Vervolgens wordt de motor geïnstalleerd en vastgezet.

Ik ga het zonnepaneel monteren.


Het blijft over om het paneel te installeren en de elektronica vanaf de onderkant van de basis te bevestigen. Nu is alles klaar en kunt u proberen uw mobiele telefoon op te laden.7.4
6.4
6.8

Voeg een opmerking toe

  • lachglimlachtxaxaokweet het nietyahoonea
   baaskrabbendwaasjaja-jaagressiefgeheim
   sorrydansdance2dance3pardonhulpdrankjes
   stopvriendengoedgoedfluitjebezwijmdtong
   rookklappencrayverklarenbeledigenddon-t_mentiondownloaden
   hittebooslach1mdavergaderingmoskingnegatief
   not_ipopcornstraffenlezenschrikschriktzoeken
   bespottendankjewelditto_clueUmnikacuutmee eens
   slechtbeeeblack_eyeblum3: oopscheppenverveling
   gecensureerdbeleefdheidgeheim2bedreigenoverwinningyusun_bespectacled
   shokrespektlolvoorgekomenwelkomkrutoyya_za
   ya_dobryihelperne_huliganne_othodifludverbodsluiten
7 opmerkingen
Zelfgemaakt
Hetzelfde is al overwogen en er is zelfs een analyse van beweegbare en stationaire panelen gemaakt.
Ik raad aan voor bezichtiging en kennismaking:
Taras
Het is duidelijk dat zelfs als de namen al lang zijn vergeten, de apparaten zelf geen nafig nodig hebben. Dus wat moeten ze in rekening brengen?
Stepan
Je kunt het kopen
Citaat: Gast Yuri
Of las ik onoplettend?

Ja, onoplettend. ;)
Gast Yuri
Ik voeg nog eens "vijf cent" toe. Ik heb nog steeds een onopgeloste vraag over de automatische terugkeer van het paneel van de "avond" naar de "ochtend" positie, en bij voorkeur 's avonds, terwijl de batterij opgeladen is.
'Tijdelijk' had geen last van zijn hoofd, aangezien de paneelmontage zich op de hoek van het huis zou moeten bevinden, en de hoek 'kijkt' naar het zuiden.
Deze vraag zal uiterst relevant zijn, voor degenen die het paneel in een open ruimte (op het dak, in het veld) hebben geïnstalleerd - in de zomer, op onze breedtegraad, beschrijft de zon een boog van ongeveer 270 graden.
Het is duidelijk dat de sensor, die in de 'avond'-positie blijft, bijna voor de lunch niet meer werkt.
In een ontwerp dat 360 graden roteert, vergelijkbaar met dat van de auteur, zullen de draden rond de rotatie-as worden gewikkeld.
Ik denk dat dit probleem kan worden opgelost zonder de printplaat te veranderen - op het niveau van het relais en de eindschakelaar (in een lineaire motor).
En als laatste voor de auteur. Het lijkt mij dat het onder fatsoenlijke mensen gebruikelijk is om de bron van informatie aan te geven, tenzij je natuurlijk auteur bent. Of las ik onoplettend?
Gast Yuri
Uitvoering en toepassing op het niveau van een kinderspeelgoed. Beschrijving veroorzaakt verdriet.
Ondertussen zijn het idee en het schema redelijk uitvoerbaar en hebben ze een directe betekenis. Een paar jaar geleden werd dit onderwerp (en schets) besproken en ik bereidde me zelfs voor op de daadwerkelijke uitvoering. Helaas komt niet altijd en niet alles uit.
Als u de belasting van de besturingskaart vervangt door een lineaire motor (geschikt vanaf de oriëntatie van de SAT-antennes), via het relais, dan is het realistisch om "volwassen" panelen te installeren.
Ik ging ervan uit dat ik een zelfgemaakte zou plaatsen op 140 W, - zonder karton en multiplex is de as van de M8-M10-pin in het midden in de lengterichting van het paneel gemonteerd.
Om het systeem te compliceren met een verticale oriëntatie, zie ik geen reden. De dagelijkse verandering in de hoogte van de zon wordt gecompenseerd door de helling van de as. Maar om de jaarlijkse te "vangen", zie ik geen reden - het is genoeg om de gemiddelde jaarlijkse hoogte van de zon op zijn hoogtepunt te berekenen. Kleine veranderingen in de verlichtingshoek van het paneel geven geen ernstige vermogensdaling.
Voor zover ik via internet begreep, komt zo'n systeem op 50% van het ontvangen vermogen.
In de strijd met klimaatveranderinghernieuwbare energie speelt een onmisbare rol. Een van de voordelen van hernieuwbare energie is dat ze geen broeikasgassen uitstoten.
Ja, je vertelt de vulkanen, bosbranden.
Als slechts één procent van de Sahara-woestijn bedekt is met zonnepanelen, dan is dit voldoende om de hele wereld van elektriciteit te voorzien
En hoeveel natuurlijke hulpbronnen zullen worden gedumpt voor de productie van een dergelijk systeem?
Neem er drie kabel (elk ongeveer 60 cm lang) en soldeer ze aan de sensorcontacten
Soldeer 2 pin verbinden kabel naar de motor
???

We raden je aan om te lezen:

Geef het voor de smartphone ...